Gyakori kérdések

Milyen idő alkalmas a repüléshez?
Szél- és csapadékmentes idő megfelelő a hőlégballonozáshoz. Ősszel és télen a nap bármelyik időszaka ideális, áprilistól októberig viszont a napkelte utáni és a napnyugtai előtti órák alkalmasak a tevékenységhez. A túlságosan meleg idő ugyanis veszélyezteti a repülés biztonságát.

Hol lehet repülni?
Általában a Velence-tó környéke javasolt, de akár az ország egész területe alkalmas lehet, ha a felszállás megvalósítható. Gyakori helyszínek még Vác, Gödöllő és Dunakeszi. Kivételt képez Budapest, Paks, és az országhatár légtere, ezeken a területeken ugyanis nem megengedett a hőlégballonos repülés.

Meddig tart egy repülés?
A repülés maga kb. egy órás időtartamot ölel át, de az egész program akár 3-4 óra hosszan is elhúzódhat. A hőlégballonozás előtt ugyanis a ballont fel kell állítani, majd a repülés után össze kell azt csomagolni, valamint az avatási szertartás, és a kiindulási helyszínre szállítás is időt vesz igénybe.

Hányan repülhetünk egyszerre?
Egyszerre 3-4 fő repülhet egy kosárban.

Lehet irányítani a hőlégballont repülés közben?
A ballon repülési magasságát tudja a pilóta szabályozni, azonban a légköri viszonyok is befolyásolják ezt. 450-1200 méter között változhat a magasság. Az oldal irányba történő mozgás szabályozására azonban nincs lehetőség. Amerre fúj a szél, arra megy a hőlégballon.

Ki veheti igénybe ezt a szolgáltatást?
Általánosságban elmondható, hogy 8 éves kortól, illetve 140 centimétertől ajánlott a repülés, azoknak, akiknek általános egészségi állapota megfelelő. A gyerekek esetében a pilóta felelőssége eldönteni, hogy a gyermek repülhet-e.

Hogyan kell fizetni a szolgáltatás költségeit?
A fizetés átutalással és készpénzzel is történhet.

Mit vegyek fel?
A zárt cipő, tehát a bakancs, és a gumicsizma a legjobb. A ruházat tekintetében pedig a hosszú ujjú felső és a hosszú nadrág a legjobb választás. A műszálas ruhákat el kell kerülni. Javasolt még fejfedő, például baseball sapka viselete az utazás alatt.

Mit kell magunkkal vinni?
Az élmény megörökítése miatt fényképezőgépet, kamerát mindenképpen vigyünk magunkkal, valamint enni és innivalóról is gondoskodjunk.

Veszélyes sport a hőlégballonozás?
A hőlégballonozás biztonságos sport, sőt a legbiztonságosabb a repülő sportok között. Halálos baleset nem fordult elő még Magyarországon.

A repülés előtt mennyi idővel érdemes a foglalást egyeztetni?
Annak érdekében, hogy a számunkra legkedvezőbb időpontot megkapjuk, másfél-két héttel korábban jelezni kell az igényünket.

Ballonrepülést lehet ajándékozni?
Természetesen lehet, ajándékutalvány formájában van erre lehetőség, amely egy évig érvényes, és ezen időszakon belül bármikor felhasználható.

Kedvcsináló

Oldaltérkép